Iron World's

Diákoknak kötelező!


Nem kell, hogy a diákélet egyet jelentsen a koplalással vagy a szemétevéssel! E néhány hasznos táplálkozási tippel igyekszünk kellemesebbé tenni a koleszos bentlakást. A többi rajtatok múlik!


Nehéz dolog a diákélet: rohanás egyik óráról a másikra, zéháhegyek, beadandók, kötelező bulizás, egymást érő piálások, nem beszélve a filléres szutyokmelókról, ha éppen gondoskodnod is kell magadról… Sajnos az egészséges étkezés a legtöbb bentlakó agendájának utolsó tétele, és az „az vagy, amit megeszel” bölcsesség a kukában landol az üres üvegek között. Még ha ez így is volna rendjén, az egészséges étkezés korántsem olyan távoli és megvalósíthatatlan cél, mint amilyennek látszik. A főzésnek nem kell feltétlenül időigényesnek, bonyolultnak és főleg költségesnek lennie, ráadásul szórakoztató közösségépítő tevékenység is lehet, amely nagyban megkönnyíti a bentlakás perceit, óráit, napjait... 


HASZNÁLD  A SÜTŐT!

Az olajban vagy sütőben kérdésre a válaszunk egyértelműen: sütőben. Az olajban sütésnél ugyanis sokkal egészségesebb (és kevésbé hizlaló), ha sütőt vagy kerámiaedényt használsz. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy szinte bármit betehetünk: húst, zöldséget, krumplit, sőt, még rizst is! Nem beszélve arról, hogy halálosan egyszerű és gyors, mert egyszerre több dolog sülhet, mondjuk miközben te órán vagy, házidogát írsz vagy éppen lementél és edzel egy kicsit.


FŰSZEREZZ!

Ha a natúr fehérjeforrásokat nem találod eléggé ízletesnek, bátran használd a fűszereket! Kiadás és idő tekintetében nem tétel, és kiélheted a kreativitásodat is! 


A SÓVAL CSÍNJÁN!

A só kétségtelenül minden ízek alapja, de túlzott bevitele szív- és érrendszeri, valamint bőrproblémákat is okozhat. Igyekezz olyat választani, amelyben minél kevesebb adalék- és minél több ásványi anyag van. A kevésbé agyonfinomított tengeri só gazdag az olyan természetes ásványokban, mint a szelén, a bróm és a króm. 


ISMERD MEG AZ ÉDESBURGONYÁT!

Desszertnek kiváló! A többi krumplifajtához képest alacsony a glikémiás indexe, azaz fogyasztás után nem ugrik meg annyira az inzulinszinted. Ha igazán kiadós csemegére vágysz, 200 fokra melegített sütőben sütőlapon süsd ropogósra. Ha puhán és omlósan szereted, takard le alufóliával, és úgy süsd 40 percig. Ha elkészült, mogyoróvajjal, fahéjjal és mézzel megadhatod a módját!


SÜSS ZÖLDSÉGEKET!

Újabb jó hír: az előzőek nem csak az édesburgonyára vonatkoznak. Ugyanígy elkészítheted a brokkolit, répát, karfiolt, spárgát, vagy bármi mást. Tetszés szerint darabold fel és dobd be őket a sütőbe némi zsiradékon, és kész!


NYERSEN IS FOGYASZD!

Ha biztosra akarsz menni, hogy minden tekintetben teljes értékű tápanyagokhoz jutsz, dobj össze egy salátát, vagy, ha szereted, készíts belőlük turmixot. Ha bizonytalan vagy, a neten jobbnál jobb recepteket találsz. Kísérletezz! 


HASZNÁLJ EGÉSZSÉGES OLAJOKAT!

A csapból is ez folyik, de azért mi is elmondjuk. A napraforgóolaj mellett ismerd meg az olíva- , kókusz- és avokádóolajat, amelyeknek magasabb a füstpontjuk, ezért kevésbé tudod odaégetni őket.


PIRÍTSD A CSONTHÉJASOKAT!

A pirított diófélék nem csak csodálatos ízűek, de gazdagok egészséges omega-3 zsírsavakban. Minimális olajon és sóval dobd be őket a sütőbe.

A csonthéjasok kiváló müzlialapanyagok!


EXTRA TIPP: Ha olyan helyen laksz, ahol társaid különböző országokból érkeztek, a közös gasztronómiai élmények kiváló terepet adhatnak egymás kultúrájának megismerésére.